Zdrowotne właściwości wody jonizowanej.
Alkaliczna czy kwasowa? Która woda ma lepszy wpływ na nasz organizm? Zdrowotne właściwości wody jonizowanej mają zastosowanie tylko wtedy, gdy jest ona stosowana regularnie i zgodnie z zaleceniami. Działanie detoksykujące, odkwaszanie organizmy czy hamowanie starzenia biologicznego, to tylko kilka z kluczowych działań wody jonizowanej.
Co to jest woda jonizowana?
Wytwarza się ją za pomocą jonizatorów wody naczyniowych lub przepływowych. W oddzielnych naczyniach lub komorach urządzenia, w procesie elektrolizy, jest wytwarzana woda alkaliczna, w której skupiają się ujemne jony hydroksylowe OH-, i woda kwasowa, w której skupiają się dodatnie jony wodorowe H+. Zarówno woda alkaliczna jak i kwasowa posiadają właściwości , które sprzyjają zwalczaniu wielu dolegliwości.
Żywa dawka zdrowotnych składników
Woda alkaliczna nazywana jest często wodą „żywą” i służy do codziennego picia. Woda żywa posiada wysokie pH, przez co wpływa na odkwaszenie organizmu. Ma silne działanie antyoksydacyjne, o czym świadczy niski wskaźnik REDOX / ORP: -50mV do -200 mV. Przez to, że zawiera dużą ilość jonów OH- i jest silnym antyutleniaczem. Dla porównania, woda z wodociągów i butelkowana ma dodatni wskaźnik ORP: od +100 do +300 mV. Oznacza to, że zawiera dużą ilość wolnych rodników, przyśpieszających starzenie organizmu oraz powstawanie schorzeń.
Czym są wolne rodniki?
To uboczny produkt utleniania metabolicznego. Mają ładunek dodatni (+) przez co są bardzo reaktywnymi cząsteczkami – zabierają elektrony innym, zdrowym cząsteczkom. W wyniku tej reakcji powstają nowe wolne rodniki. Rodniki łącząc się ze zdrowymi komórkami prowadzą do ich uszkodzenia. Wpływa to na szybsze starzenie się organizmu, uszkadzanie tkanek i w konsekwencji powstawanie chorób. Ujemne jony w wodzie mają zdolność szybkiego łączenia się z wolnymi rodnikami w organizmie, prowadząc do ich neutralizacji.
Zdrowotne właściwości wody jonizowanej:
• silne działanie detoksykujące,
• silne właściwości antyoksydacyjne neutralizujące wolne rodniki tlenowe,
• odkwasza organizm,
• poprawia metabolizm,
• poprawia pracę układu pokarmowego, oczyszcza i wpływa na regenerację,
• wzmacnia układ immunologiczny,
• hamuje proces telomerazy (starzenia biologicznego),
• poprawia krążenie krwi i limfy.
Do czego zatem przyda nam się woda kwasowa, czyli „martwa”?
Ma ona z reguły działanie miejscowe. Zalecana jest do użytku zewnętrznego, do płukania błon śluzowych (np. gardła), a w małej ilości także do użytku wewnętrznego, głównie w celach dezynfekcyjnych. Zabija bakterie, grzyby, wirusy. Niskie pH, a tym samym wysokie właściwości utleniające, przy kontakcie z patogenem powodują jego błyskawiczne unicestwienie. Woda martwa jest całkowicie naturalna, dlatego nie powoduje alergii ani nie podrażnia skóry. Posiada atest produktu biobójczego.
Działanie martwej wody:
• antyseptyczne,
• antyalergiczne,
• przeciwzapalne,
• przeciw obrzękowe,
• przeciw swędzeniu.