Nietolerancja pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożycie określonego pokarmu, która może wyjść do 72h po spożyciu danego produktu. Powoduje między innymi:
- Odbijanie po posiłku
- Uczcie ciężkości
- Zgagę lub refluks
- Wzdęcia
- Przelewanie w brzuchu
- Mdłości
- Wymioty
- Biegunki lub/i zaparcia
- Czkawki
- Nieświeży oddech
- Niedobory pokarmowe
- Wysypki i plamy na ciele
- Atopowe policzki
- Swędzenie skóry
- Mgłę mózgową
- Problemy ze snem i regeneracja
Nietolerancja wynika ze stanu zapalnego jelit i ich rozszczelnienia. Układ odpornościowy wytwarza przeciwciała IgG, następnie tworzy struktury złożone z przeciwciał (antygenów), które są magazynowane w tkankach prowadząc do rozwoju stanu zapalnego, w rezultacie którego pojawiają się różnorodne objawy. Dolegliwości ujawniają się w momencie, gdy stężenie IgG jest najwyższe, a później utrzymują się nawet do 72 h.
W celu wyleczenia nietolerancji konieczne jest znalezienie przyczyny oraz zastosowanie odpowiedniej diety.